Analiști: Euro ar putea trece de pragul psihologic de 5 lei. Care sunt cauzele

Cursul euro ar putea depăși nivelul de 5 lei și ar putea ajunge la 5,1 lei pentru moneda europeană, scrie Economica.net, care citează mai mulți analiști financiari. Aceștia susțin că România are dezechilibre economice, precum inflație, dobânzi mari și deficite mari, ceea ce face ca mai departe să existe presiuni pe deprecierea leului.

Analiști Euro ar putea trece de pragul psihologic de 5 lei. Care sunt cauzele

Consiliul de administrației al băncii românește a aprobat astăzi, 9 februarie, achiziția și actele au fost semnate de cele două părți.

„Pentru Grupul Banca Transilvania, achiziția afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziția de lider pe piață și de a contribui la consolidarea pieței bancare din România. Continuăm planurile noastre ambițioase pentru creșterea organică a băncii, cu menținerea interesului pentru viitoare oportunități de achiziții”, spune Horia Ciorcilă, președintele CA al Băncii Transilvania.

Momentan, cele două bănci vor funcția ca entități separate până la finalizarea tranzacției, care va dura câteva luni, și până la acordul final dat de Banca Națională a României și de Consiliul Concurenței.

Președintele OTP a pus ieșirea de pe piața românească, după 20 de ani, pe seama incapacității de a face achiziții pentru o creștere mai ridicată a cotei de piață.

„Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creștere organică semnificativă, însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creștere fără achiziții, iar în viitor vedem puține perspective în acest sens”, spune Sándor Csányi.

După realizarea achiziției și fuziunii, BT, care are o cotă de piață de 20%, își va consolida poziția de lider al pieței, având în vedere că OTP Bank este o bancă de top 10, cu o cotă de piață de circa 2,6% din active.

Potrivit Profit, de achiziția OTP au mai fost interesate Raiffeisen, care a făcut și o ofertă, și Unicredit și Eximbank, care s-au retras pe parcursul negocierilor.

În ultimii zece ani, Banca Transilvania și-a mai consolidat prezența pe piața românească prin achiziționarea Volksbank, Bancpost și Idea Bank.

Check Also

terasa cu carti

Guvernul a decis că șefii de instituții bugetare nu vor mai putea crește administrativ salariile angajaților Citeşte întreaga ştire: Guvernul a decis că șefii de instituții bugetare nu vor mai putea crește administrativ salariile angajaților

Executivul vrea să țină în frâu majorările de salarii la bugetari, urmând să stopeze șefii …