Ce este parola statică și unde se folosește

Trăim într-o eră în care totul sau aproape totul se află la un click distanţă de noi, ceea ce face ca intimitatea și confidențialitatea datelor noastre personale să fie vulnerabile. Mediul online este în momentul de față aproape imposibil de evitat, iar majoritatea activităților pe care le derulăm zi de zi, fie că vorbim despre activități profesionale ori despre cele pe care le desfășurăm în interes personal, se mută aproape cu totul în mediul virtual.

Ce este parola statică și unde se folosește

CUPRINS:

  1. Ce este parola statică
  2. Unde sunt folosite parolele statice
  3. Cum se creează o parolă statică sigură
  4. Parola statică la tranzacțiile online
  5. Ce avantaje prezintă parola statică
  6. Dezavantajele parolei statice

Așa stau lucrurile și în cazul cumpărăturilor online, care au devenit o practică tot mai des întâlnită pentru cei mai mulți dintre utilizatorii de dispozitive inteligente. Tot mai mulți oameni aleg să achiziționeze produsele dorite din confortul propriei locuințe și comandă de pe internet tot ceea ce au nevoie pentru ei și pentru familiile lor. Însă, din nefericire, există foarte multe persoane care vor să înșele și să se îmbogățească peste noapte profitând de pe urma celor care fac shopping online. De aceea, protejarea datelor personale împotriva atacurilor cibernetice trebuie să fie o preocupare permanentă a fiecăruia dintre noi. Specialiștii în securitate cibernetică recomandă să fim atenți cum și mai ales de unde facem shopping online deoarece foarte multe website-uri sunt create doar pentru a-i înșela pe internauți și a le lua banii din conturi. Dacă te-ai săturat să îți resetezi constant parolele sau folosești aceeași parolă pentru mai multe conturi, punându-ți în pericol securitatea, este momentul să afli ce este parola statică, o noțiune cu care, dacă nu ești obișnuit cu plățile online, este puțin probabil să fii familiarizat. În cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre această parolă.

Ce este parola statică

O parolă statică este un termen comun în domeniul securității cibernetice și face referire la un tip de parolă care rămâne aceeași, neschimbată pe întreaga durată de utilizare a unui cont. Vorbim despre o parolă diferită de una dinamică, pe care utilizatorii o schimbă la fiecare autentificare sau conectare. Parola statică este o secvență de caractere care se utilizează pentru a te autentifica în conturile de utilizator. Un astfel de „pass” poate să conțină atât litere și cifre, cât și/sau simboluri și este folosită pentru a proteja datele personale ale utilizatorului împotriva accesului neautorizat.

De obicei, parolele statice sunt folosite cel mai des împreună cu autentificarea cu ajutorul unui nume de utilizator, situații în care sunt cunoscute sub denumirea de parole de autentificare, potrivit ScienceDirect. În general, specialiștii în securitate cibernetică recomandă aceste parole statice deoarece sunt considerate mai sigure comparativ cu cele dinamice, nefiind susceptibile la multe tipuri de atacuri, precum atacurile de dicționar. Cu toate acestea, o parolă statică poate fi compromisă în cazul în care aceasta nu este gestionată și protejată în mod corespunzător. Spre exemplu, experții în domeniu recomandă ca parolele să fie scrise și păstrate într-un loc sigur, știut doar de către posesorul ei.

Unde sunt folosite parolele statice

De regulă, parolele statice sunt utilizate în multe locuri diferite, atât în mediul online, cât și offline. Una dintre cele mai frecvente utilizări al acestui tip de parolă o reprezintă conectarea la diverse website-uri. De asemenea, mulți oameni folosesc aceste parole statice pentru a se conecta la conturile de e-mail, la conturile de social media și la conturile lor bancare.

În același timp, parolele statice sunt utilizate în mod obișnuit pentru a putea accesa diverse sisteme și rețele de calculatoare. Spre exemplu, multe companii folosesc astfel de parole statice pentru a le permite angajaților să se conecteze la calculatoarele personale de la locul de muncă. În unele situații, parolele statice sunt utilizate și pentru a cripta fișiere și foldere pe un computer.

Cum se creează o parolă statică sigură

Parola statică este cea mai populară metodă de autentificare în momentul de față, dar și, totodată, cea mai vulnerabilă, punând în pericol banii pe care îi ai în contul tău bancar. Așa cum spuneam anterior, ca să reduci riscul de compromitere a contului ar trebui să creezi o parolă statică sigură pe care să o gestionezi în mod corespunzător. Pentru asta ar trebui ca parola să fie complexă și să includă o combinație de litere, cifre și simboluri.

În același timp, este foarte important ca parola ta să conțină cel puțin opt caractere și să nu includă cuvinte comune, cum ar fi numele de utilizator, data de naștere sau cuvinte ușor de ghicit precum numele copiilor sau chiar cel al animalului de companie. De asemenea, utilizatorii ar trebui să evite folosirea acelorași parole pentru mai multe conturi pe care le dețin pe mai multe platforme. În plus, utilizatorii ar trebui să evite să bifeze opțiunea „Remember Me” (n.n. – „Ține-mă minte”) atunci când se autentifică pe conturile lor. Deși, la prima vedere, ar putea părea tentant să îi permiți web browser-ului să stocheze informațiile de autentificare, acest lucru poate duce la compromiterea datelor personale în cazul în care dispozitivul este pierdut sau furat.

Pentru a gestiona parolele există o serie de opțiuni, cum ar fi utilizarea unui manager dedicat de parole. Aceste programe pot ajuta să generezi parole puternice și să le stochezi într-un mod securizat, fără să mai fie nevoie ca utilizatorii să le memoreze, să le scrie într-un document Word ori să le scrie într-o agendă.

Parola statică la tranzacțiile online

Până nu demult, la fiecare tranzacție online, pentru a achita un anumit produs, cumpărătorul trebuia să introducă datele cardului bancar și plătea. Ceva mai târziu, băncile au introdus și această parolă statică având ca scop securizarea banilor din contul bancar.

Concret, la fiecare tranzacție online, după ce ai introdus datele cardului tău bancar, trebuie să introduci o parolă statică știută doar de către posesorul contului bancar, adică de tine. Aceasta a fost inițial generată automat de bancă, fiind formată din ultimele șase cifre din CNP-ul propriu. Aceasta poate fi modificată în orice moment de proprietarul contului bancar cu o parolă nouă pe care să o țină minte mai ușor. Pentru securizarea propriului cont bancar, după introducerea parolei statice în vederea efectuării unei plăți în mediul online, pe telefonul mobil al posesorului de card va fi transmis un mesaj-text (SMS) care conține un cod unic ce va trebui introdus pe pagina magazinului de unde se face achiziția. În felul acesta, banca va știi că un card bancar a fost folosit de către proprietarul lui pentru a face cumpărături în mediul online și nu a fost furat și, drept urmare, aceasta va aproba plata și va da drumul la bani.

Așadar, orice utilizator care va face cumpărături online își va autoriza tranzacțiile cu cardul bancar folosind două metode de securitate, și anume parola statică pe care a ales-o el și codul OTP primit prin SMS din partea băncii. În țara noastră, această schimbare a fost introdusă în urmă cu patru ani, mai exact în septembrie 2019, atunci când au intrat în vigoare noile prevederi ale Regulamentului European 389/13.03.2018. Acesta este un act normativ de completare a Directivei Europene 2366/2015 privind Serviciile de Plata PSD2. Măsura a fost luată pentru a proteja clientul de eventuale furturi în mediul online.

Ce avantaje prezintă parola statică

Parola statică prezintă o serie de beneficii în comparație cu alte metode de autentificare în meciul virtual. Printre acestea se numără ușurința de utilizare și accesibilitatea, precum și ușurința cu care aceasta poate fi memorată în calculator sau în telefonul mobil, făcând în acest fel procesul de autentificare mai rapid și mai eficient, notează site-ul Vibes.com.

Un alt avantaj al parolei statice este acela că poate fi utilizată pe o gamă largă de dispozitive inteligente și platforme.

Cu toate acestea, este important de precizat faptul că orice utilizator ar trebui să utilizeze parole diferite pentru fiecare cont de utilizator, astfel încât să reducă riscul compromiterii tuturor conturilor în cazul în care o parolă este compromisă.

De asemenea, autentificarea prin două metode de securitate este în mod inerent mai sigură decât utilizarea parolelor standard. Deoarece devin invalide la scurt timp după ce au fost generate, aceste parole nu pot fi „citite” de hackerii cibernetici datorită faptului că sunt generate aleatoriu printr-un algoritm.

Dezavantajele parolei statice

Așa cum se întâmplă în toate domeniile, dincolo de avantajele sale, parola statică prezintă și o serie de dezavantaje. Cel mai mare dintre acestea este faptul că poate fi vulnerabilă la atacuri cibernetice, iar în cazul în care este compromisă, acest lucru poate duce la acces neautorizat exterior la datele personale ale utilizatorului. Un alt dezavantaj al parolei statice este acela că poate fi ușor de uitat sau de pierdut, asta pentru că utilizatorii setează o parolă mai complexă utilizând numere, litere mari, litere mici, cifre și caractere speciale, potrivit Iproov.com. În cazul în care utilizatorul nu poate să-și amintească parola, ar putea fi necesar ca aceasta să fie resetată sau să se utilizeze alte metode de autentificare. În plus, există riscul ca parola să fie interceptată de către un terț prin intermediul unui keylogger sau a altor programe malware. Acest lucru poate duce la compromiterea datelor personale ale utilizatorului și la accesul neautorizat la contul său.

Check Also

Un oficial britanic avertizează că AI ar putea avea un impact mai mare decât revoluția industrială „Va transforma aproape toate elementele vieții”

Un oficial britanic avertizează că AI ar putea avea un impact mai mare decât revoluția industrială: „Va transforma aproape toate elementele vieții”

Vicepremierul britanic Oliver Dowden consideră că tehnologia modernă precum inteligența artificială poate ajuta la luarea …