Euroins Bulgaria a început să vândă asigurări non-RCA în România, în baza pașaportului european

Grupul bulgar Eurohold, proprietar al Euroins – fostul lider de pe piața RCA, intrat în faliment – a început să vândă în România polițe de asigurări non-RCA, în baza libertății de prestare a serviciilor la nivel european, scrie Hotnews.

Euroins Bulgaria a început să vândă asigurări non-RCA în România, în baza pașaportului european

Aceasta citează surse din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care spun că supravegherea companiilor care vând asigurări în baza pașaportului european se face de către autoritatea din statul care le-a autorizat, iar în Bulgaria nu există schemă de garantare a asigurărilor facultative.

Firmele deținute de Eurohold care vând asigurări în România sunt Euroins Insurance AD și Euroins Life EAD, acestea fiind reprezentate în România de firma Phoenix MGA Services SRL.

Aceasta din urmă a fost înființată în vara acestui an, are sediul în București, un capital de 100.000 de lei și este controlată integral de Euroins Insurance AD din Bulgaria.

Conform sursei citate, firma a semnat contracte cu brokeri de asigurări și intermediari, iar aceștia vând în special asigurări de transport marfă și de răspundere civilă pentru răspunderea transportatorilor.

Acuze la adresa ASF

Grupul bulgar a confirmat reînceperea operațiunilor pe piața românească, dar acuză ASF că încearcă să intimideze brokerii să nu vândă produse ale sale.

„Euroins Bulgaria a crescut acum operațiunile sale în zona produselor de asigurare non-RCA și a început să ofere în mod activ produse de asigurare non-RCA pe piața românească sub FoS. Toate autoritățile de reglementare competente, inclusiv cele române, au fost sesizate în acest sens”, spune grupul bulgar.

Euroins Insurance Group:

Am dori să nu menționăm brokerii și intermediarii prin care am început să furnizăm produse de asigurare în România pentru că se pare că Autoritatea de Supraveghere Financiară a început să amenințe și să pună partenerii noștri locali sub o presiune uriașă pentru a ne bloca serviciile, ceea ce reprezintă încă o încălcare brutală a legislației naționale și comunitare, făcută de înalți reprezentanți ai acestei autorități.

Falimentul Euroins

Relansarea operațiunilor de asigurări ale grupului bulgar vine după falimentul Euroins, cel mai mare din domeniul asigurărilor din România.

ASF a retras în data de 17 martie autorizația de funcționare a Euroins, instituția menționând la acel moment că asigurătorul avea un deficit de capital de 445 de milioane de euro.

CITR, lichidatorul Euroins, a apreciat recent că expunerea Euroins este de un miliard de euro.

Falimentul Euroins a forțat Guvernul să plafoneze prețurile polițelor RCA. Acestea sunt acum plafonate la nivelul cel mai mic al asigurătorilor până la finalul acestui an.

Libertatea a publicat de la începutul anului mai multe anchete, în care a arătat că Euroins nu respecta cerințele minime de capital și a transferat active de 1,6 miliarde de lei către acționarul majoritar, grupul Eurohold din Bulgaria.

 

Check Also

INVESTIGAȚIE. Escrocheriile care scumpesc RCA sute de mii de șoferi vor fi despăgubiți la RCA după patru ani! De ce nu funcționează reasigurările în România

INVESTIGAȚIE. Escrocheriile care scumpesc RCA: sute de mii de șoferi vor fi despăgubiți la RCA după patru ani! De ce nu funcționează reasigurările în România?

Prin contracte cu companiile de reasigurări, firmele de asigurări garantează că oamenii nu rămân nedespăgubiți, …