O descoperire din Norvegia ar putea alimenta mașinile electrice pentru următorii 50 de ani

Un zăcământ uriaș dintr-un mineral valoros numit fosfat a fost descoperit în Norvegia, iar acesta poate fi folosit pentru a alimenta mașini electrice și panouri solare, scrie BBC Marea Britanie.

O descoperire din Norvegia ar putea alimenta mașinile electrice pentru următorii 50 de ani

Compania minieră care l-a găsit, Norge Mining, susține că există până la 70 de miliarde de tone de fosfor – suficient pentru a satisface cererea pentru următorii 50 de ani.

Fosforul se află pe lista Uniunii Europene de minerale importante pentru economie.

Înainte de această descoperire, cea mai mare cantitate de rocă se afla în regiunea Sahara – aproximativ 50 de miliarde de tone.

Concomitent, potrivit estimărilor Serviciului Geologic al SUA, China are la rândul ei 3,2 miliarde de tone de fosfat, iar Egiptul – 2,8 miliarde de tone.

Ce este fosforul?

Fosforul este un mineral care provine din fosfat.

Aceasta este o resursă finită, ceea ce înseamnă că există doar o anumită cantitate în lume și că aceasta se va epuiza în cele din urmă.

Folosit în agricultură

Aproximativ 90% din fosfatul extras este utilizat pentru a produce îngrășăminte pentru agricultură.

Există îngrijorarea că dependența de fosfat, care se epuizează în întreaga lume, ar putea duce la penurie de alimente în întreaga lume.

Problemele de mediu

Există, de asemenea, preocupări cu privire la impactul asupra mediului, deoarece fertilizatorii care se scurg de pe sol în apa de ploaie au provocat înmulțirea algelor în râuri.

De asemenea, fosforul este un element esențial pentru panourile solare, cipurile de calculator și bateriile LFP – care litiu și fosfat de fier și sunt utilizate în mașinile electrice. Economia globală utilizează aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor în fiecare an.

Problema mașinilor electrice și a panourilor solare

Deși mașinile electrice și panourile solare ar putea fi benefice pentru mediu, rafinarea fosforului și extragerea materialului poate fi un proces foarte poluant.

Norge Mining a declarat că va utiliza captarea și stocarea carbonului pentru a reduce emisiile de carbon din procesul de rafinare.

Zăcământul conține și vanadiu și titan, care sunt, de asemenea, clasificate drept materii prime critice de către UE, conchide sursa citată.

Check Also

Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi prezintă prima sa mașină electrică. Are viteză de accelerare și autonomie mai mari decât Tesla

Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi prezintă prima sa mașină electrică. Are viteză de accelerare și autonomie mai mari decât Tesla

Primul vehicul electric Xiaomi a fost prezentat astăzi, 28 decembrie, când compania chineză a anunțat …