„Ori plătești, ori îți dai acordul”. Asociația pentru Tehnologie și Internet avertizează asupra practicilor Facebook privind viața privată

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) avertizează asupra practicii instituite de Facebook, care cere utilizatorilor săi să plătească un abonament sau să fie de acord cu folosirea datelor lor personale pentru livrarea de reclame personalizate. Un român trebuie să achite 1.260 de lei pe an pentru a nu fi supravegheat de gigantul american.

„Ori plătești, ori îți dai acordul”. Asociația pentru Tehnologie și Internet avertizează asupra practicilor Facebook privind viața privată

Utilizatorii platformei pierd, în aceste circumstanțe, «alegerea reală sau liberă» de a accepta sau de a refuza prelucrarea datelor lor cu caracter personal, care a fost o piatră de temelie a reformei GDPR și care a fost susținută în mod repetat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, se arată într-o scrisoare deschisă postată pe site-ul ApTI.

Organizația susține că dacă acest comportament va fi acceptat la nivel european, atunci majoritatea companiilor vor folosi aceste practici.

Asociația pentru Tehnologie și Internet:

Utilizatorii platformei pierd, în aceste circumstanțe, «alegerea reală sau liberă» de a accepta sau de a refuza prelucrarea datelor lor cu caracter personal, care a fost o piatră de temelie a reformei GDPR și care a fost susținută în mod repetat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, se arată într-o scrisoare deschisă postată pe site-ul ApTI. Organizația susține că dacă acest comportament va fi acceptat la nivel european, atunci majoritatea companiilor vor folosi aceste practici.

44.000 de lei pe an pentru 35 de aplicații

Aceasta a făcut și un calcul: dacă o persoană are 35 de aplicații pentru telefonul său, de la social media până la magazine online, sport, abonamente medicale, servicii bancare, atunci l-ar costa 44.100 de lei pe an, aproape de salariul mediu de 45.600 de lei pe an încasat în 2022 de un român.

„Este lesne de înțeles faptul că mulți cetățeni români vor fi, de fapt, constrânși astfel să aleagă să își sacrifice controlul asupra datelor cu caracter personal și dreptul de a nu fi supravegheați”, punctează ApTI.

Demers paneuropean

Aceasta a semnat, alături de alte organizații nonguvernamentale din Uniunea Europeană, o scrisoare deschisă prin care cer Comitetului european pentru protecția datelor (EDPB) protejarea datelor, transmite Reuters.

Solicitarea grupului, format din 28 de organizații, vine în contextul în care EDPB urmează să se pronunțe în următoarele săptămâni asupra practicilor Facebook.

Între semnatari se află NOYB – grup fondat de către activistul austriac Max Schrems, care a câștigat mai multe procese la Curtea Europeană de Justiție, dar și de către Consiliul Irlandez pentru Libertăți Civile, Wikimedia Europe și Centrul pentru Informații privind Confidențialitatea Electronică.

Vot critic

EDPB este o instituție a Uniunii Europene desemnată pentru a asigura protecția datelor personale ale cetățenilor.

Instituția este condusă de către un președinte și doi vicepreședinți, aleși cu mandat de 5 ani.

Președinte este în acest moment Anu Talus (Finlanda), iar vicepreședinți sunt Irene Loizidou Nicolaidou (Cipru) și Aleid Wolfsen (Olanda).

Check Also

Ce este parola statică și unde se folosește

Ce este parola statică și unde se folosește

Trăim într-o eră în care totul sau aproape totul se află la un click distanţă …