Statele Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru reglementarea monedelor virtuale, primul cadru legal din lume. Tranzacțiile vor fi urmărite

Țările membre ale Uniunii Europene (UE) au dat marți acordul final pentru primul set de reguli din lume de reglementare a criptoactivelor, punând presiune pe țări ca Marea Britanie și Statele Unite de a face același lucru, scrie Reuters.

Statele Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru reglementarea monedelor virtuale, primul cadru legal din lume. Tranzacțiile vor fi urmărite

Miniștrii de finanțe din UE au aprobat un set de reguli, după ce Parlamentul European și-a dat aprobarea în luna aprilie. Se așteaptă ca regulile să fie implementate din 2024, conform sursei.

Reglementarea cripto a devenit mai urgentă pentru autoritățile de reglementare după prăbușirea platformei de tranzacționare FTX.

„Evenimentele recente au confirmat nevoia urgentă de a impune reguli care să protejeze mai bine europenii care au investit în aceste active și să prevină utilizarea abuzivă a industriei cripto în scopuri de spălare a banilor și finanțare a terorismului”, a spus Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, țară care deține președinția rotativă a UE.

Platformele de tranzacționare vor avea nevoie de licență

Regulile impun obținerea unei licențe pentru companiile care doresc să emită, să vândă și să protejeze active, activele cripto tokenizate și monedele stabile în blocul celor 27 de țări UE.

Miniștrii au luat măsuri pentru a combate evaziunea fiscală și utilizarea transferurilor de criptoactive pentru spălarea banilor, făcând tranzacțiile mai ușor de urmărit.

Fără tranzacții anonime, din 2026

Aceștia au convenit asupra unei cerințe ca, din ianuarie 2026, furnizorii de servicii să obțină numele expeditorilor și beneficiarilor de criptoactive, indiferent de suma transferată.

De asemenea, există un acord cu privire la modificarea regulilor privind modul în care țările membre cooperează între ele în materie de impozitare pentru a acoperi tranzacțiile cu criptoactive și schimbul de informații privind deciziile fiscale anticipate pentru persoanele cele mai bogate.

Bursele cripto vor certitudine

Companiile cripto afirmă că doresc certitudine în reglementare, punând presiune asupra țărilor să copieze regulile UE și asupra autorităților de reglementare să vină cu norme globale pentru o activitate transfrontalieră.

Marea Britanie vrea o abordare în etape, începând cu monedele stabile și extinzând mai târziu la criptoactive fără suport fizic. Nu există însă un calendar ferm.

Statele Unite s-au concentrat pe utilizarea regulilor existente cu privire la valorile mobiliare pentru sector. În același timp analizează dacă să introducă noi reguli personalizate și cine le va aplica.

Hester Peirce, unul dintre comisarii de la CFTC (Comisia pentru tranzacții cu mărfuri – n.r.) din SUA, a declarat săptămâna trecută că o serie de autorități federale și de stat încearcă să-și dea seama ce rol de supraveghere ar putea juca în sectorul cripto.

Check Also

Asociația Băncilor vrea să dea în judecată ANPC, după amenzile date băncilor. Acuză prejudicii de imagine

Asociația Băncilor vrea să dea în judecată ANPC, după amenzile date băncilor. Acuză prejudicii de imagine

Asociația Română a Băncilor (ARB) analizează pârghiile legale pentru tragerea la răspundere a conducerii Agenției …